Collectie Bibliotheca Lusitano-Brasiliana

Onthulling op 13-5-1959 door Prins Bernhard van het door de Braziliaanse regering geschonken portret van Koning Johan VI, met rechts de ambassadeur van Brazilië dr. J. Souza de Leao.

Bibliotheca Lusitano-Brasiliana

In 1955 werden de Portugese en Braziliaanse studierichtingen van de Rijksuniversiteit te Utrecht samengevoegd met het Spaans Instituut (dat in 1951 was opgericht). Daarmee werd het instituut hernoemd tot "Spaans, Portugees en Ibero-Amerikaans Instituut". De nieuwe Portugees-Braziliaanse afdeling werd officieël geopend op 13 mei 1959 door prins Bernhard. Op dat moment bezat het instituut 30.000 banden.

De basis van deze bibliotheek is de collectie van dr.mr. H. Houwens Post. De collectie is voor Nederland uniek en vergeleken met het buitenland indrukwekkend.

 

Onderwerp:Portugese en Braziliaanse taal- en letterkunde en cultuurgeschiedenis
Jaar uitgave:1606-1972 (zwaartepunt: 20ste eeuw)
Omvang:ca. 1000 banden
Documentsoort:gedrukt werk
Ontsluiting:

Portugal e o Brasil : catálogo de livros portugueses e publicações estrangeiras sobre Portugal e o Brasil. 3 dl., Utrecht, 1959-1966.

titellijst, geordend op signatuur

Standlijst (incompleet)

In computercatalogus te vinden op signatuur MAG: Bibl Lusit-Bras

Algemene literatuur:

Collectie Houwens Post

Collectie Fundação Calouste Gulbenkian

Collectie Biblioteca Hispanica

Collectie Van Dam

Opmerkingen:bijeengeplaatst op signatuur MAG: Bibl Lusit-Bras ... In de Binnenstadsbibliotheek bevindt zich ook een Collectie Portugese taal- en letterkunde
Groei:afgesloten
Overige informatie:bruikleen of schenking: nader te bepalen