Collectie Hoogenboom

Jan Hoogenboom (1915-1987)

Johannes Petrus Hendrikus Hoogenboom Jr. werd te Amsterdam geboren op 8 november 1915. Hij slaagde voor zijn m.u.l.o.-examen in Breda in 1932, haalde in 1935 zijn onderwijsakte en werkte daarna als onderwijzer in het middelbaar onderwijs te Breda op diverse scholen. In 1959 mocht hij een eigen vaklokaal voor biologie inrichten in het nieuwe Mencia de Mendoza-Lyceum. Hij zette zich ook in voor verbetering van het seksueel onderwijs, zowel voor meisjes als voor jongens. Hij was gediplomeerd organist (1935) en 25 jaar verbonden aan diverse kerken en muziekgezelschappen in Breda. Zijn collectie bevat veel van zijn tekeningen, onder meer van planten en dieren, maar ook documenten van persoonlijke aard.
Hoogenboom overleed te Breda op 20 juli 1987.

Onderwerp:

onderwijs, biologie, culturele antropologie, seksuologie

Jaar uitgave:1935-1987
Omvang:ca. 1,5 m
Documentsoort:handschrift en getypt: collegedictaten, verslagen, bijschriften, aantekeningen, correspondentie, artikelen; gedrukt: reisverslagen, artikelen, publicaties, lesstof, onderzoeksverslagen, dromendagboek, gedichten, platen; foto’s, (ingekleurde) tekeningen
Ontsluiting:

getypte inventaris

Algemene literatuur:

"Jan Hoogenboom verlaat onderwijs na 42 jaar", in: De Stem, 8 april 1978.

Opmerkingen:in het Gemeentearchief te Breda bevinden zich ook nog 5 banden (voor inhoudsopgave hiervan zie achterin map 14 van de collectie)
Groei:afgesloten
Overige informatie:jaar schenking: 2012; ontvangen van het Universiteitsmuseum Utrecht