Collectie Paranormale verschijnselen

Collectie Paranormale verschijnselen

De meeste boeken in deze collectie zijn afkomstig uit de voormalige instituutsbibliotheek van het Psychologisch Laboratorium aan de Varkenmarkt te Utrecht. Van 1971 tot 1989 vonden op de parapsychologische afdeling van dit laboratorium veel experimenten plaats, onder meer door Martin Johnson en Sybo Schouten. De resultaten van het onderzoek van het lab werden gepubliceerd in de zogeheten Research Letters.

Na een bezuinigingsronde kwamen dit laboratorium en de leerstoel parapsychologie te vervallen. De bijzondere leerstoel bleef wel bestaan totdat deze in 2007 werd overgeheveld naar de Universiteit van Humanistiek.

In deze collectie is ook de originele, gestencilde en ingebonden versie te vinden van de artikelen zoals deze zijn gepresenteerd op het eerste Internationale Parapsychologisch Congres in 1953 in Utrecht. De in 1952 opgerichte Amerikaanse Parapsychology Foundation had dit congres georganiseerd, dat werd bezocht door parapsychologen van over de hele wereld.

Onderwerp:

parapsychologie

Jaar uitgave:ca. 1921-ca. 1983
Omvang:ca. 500 boeken
Documentsoort:gedrukt werk
Ontsluiting:

nog niet ontsloten

Algemene literatuur:

W. Koops, H. van Rinsum & J. van Teunenbroek (red.), De sociale wetenschappen in Utrecht : een geschiedenis. Hilversum, 2005, 65-125.

Ingrid Kloosterman, Inventaris van bronnen op het gebied van de Nederlandse parapsychologie. S.l., 2008, 12.

Ingrid Kloosterman, Wetenschap van gene zijde : geschiedenis van de Nederlandse parapsychologie in de twintigste eeuw. Proefschrift Universiteit Utrecht, 2016.

Ingrid Kloosterman, "De geest van Utrecht : Parapsychologie in de Domstad", in: Oud-Utrecht 90 (2017) 40-45.

Collectie Parapsychologie

Opmerkingen:bijeengeplaatst op signatuur: UB-ND: S-LA: 4A
Groei:afgesloten