Collectie Zwarte Beertjes

               Logo Zwarte Beertjes                                                                                                                     Ruud Keers

De Zwarte Beertjes pocketreeks werd in 1953 door uitgeverij A.W. Bruna opgestart. Hiermee ging de uitgeverij mee in de trend van populaire pocketreeksen, m.n. de Prisma Pockets van uitgeverij Het Spectrum en de Salamanderpockets van uitgeverij Querido. In 1980 werd Zwarte Beertjes een fonds van Elsevier. A.W. Bruna kwam in de jaren 1990 terecht in het PCM uitgeversconcern; de Zwarte Beertjes-reeks bleef echter bestaan en daarin kwamen nu ook boeken uit die werden aangeleverd door andere uitgeverijen van dit concern.
Het "zwarte beertje" dat tot vandaag het zeer herkenbare logo van de reeks is, was een ontwerp van Dick Bruna, die ook vele omslagontwerpen maakte voor de reeks en daarmee in grote mate bijdroeg aan het eigen karakter van de reeks.

Inmiddels zijn er meer dan 3.500 titels verschenen, waaronder klassiekers als Havanks De Schaduw en Ian Flemings James Bond.

De collectie is in 2008 aangekocht van Ruud Keers. Hij wilde de collectie aanvankelijk aan het Stedelijk Museum geven, maar dat museum zag er uiteindelijk vanaf. De collectie stond al in het depot van het Stedelijk en is van daaruit overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Keers kwam vervolgens zo nu en dan langs met aanvullingen.

Rudolph (Ruud) Keers werd geboren op 21 april 1938. Hij was filmregisseur/producer en hoofd drama van de NCRV-televisie en overleed te Hilversum op 6 mei 2014.

Onderwerp:

letterkunde, boekomslagen, Dick Bruna

Jaar uitgave:ca. 1953-?
Omvang:10 m
Documentsoort:gedrukt werk
Ontsluiting:

nog niet ontsloten via de computercatalogus

Algemene literatuur:

Bram Huijser & Frans Weijland, Zwarte beertjes en andere boekenseries om te verzamelen. Apeldoorn, 1991.

P.E. Neyssen, "Er is niet direct een vergelijkbare serie : de geschiedenis van de Zwarte Beertjes", in: Boekblad : nieuwsblad voor het boekenvak 160 (1993), nr. 13, p. 10-11.

Koichi Yanagimoto, Zwarte beertjes : de boekomslagen van Dick Bruna = Black bear : book cover designs by Dick Bruna = Black bear : Dick Bruna no soutei no shigoto. Tokyo, 2004.

 C.J. Aarts, Kijkjes achter de schermen : onthulde geheimen in zake uitgeverij A.W. Bruna (met en zonder zoon). Utrecht, 2009.

Maarten Harms, Het Zwarte Beertjes-boek : 55 jaar Zwarte Beertjes-pockets in beeld. Terschelling, 2011.

Wikipedia (Zwarte Beertjes)

Wikipedia (Dick Bruna)

Eriks zwarte beertjes site

Opmerkingen:bijeengeplaatst in de Universiteitsbibliotheek locatie Uithof
Groei:afgesloten
Overige informatie:in 2008 aangekocht van Ruud Keers