Collectie Genootschap Belle van Zuylen

 

Het Genootschap Belle van Zuylen is opgericht in 1976 en stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het werk van deze schrijfster. Dit doet het genootschap o.a. door het organiseren van bijeenkomsten en door het uitgeven van de Cahiers Isabelle de Charrière = Belle de Zuylen papers

Belle van Zuylen (gedoopt als Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken) werd op 20 oktober 1740 op slot Zuilen geboren. Zij woonde afwisselend op het kasteel en in het huis Kromme Nieuwegracht 3-5 in Utrecht tot zij na haar huwelijk met Charles-Emmanuel de Charrière in 1771 vertrok naar Zwitserland. Ze noemde zich Belle de Zuylen (in Nederland later beter bekend als Belle van Zuylen) en na haar huwelijk Isabelle de Charrière. Ze werd Madame de Charrière genoemd. Belle overleed op 27 december 1805 te Colombier in Zwitserland.

Belle schreef gedichten, brieven, romans en toneelstukken, alles in het frans zoals in de hogere kringen van die tijd gebruikelijk. Zij maakte in 1784 als Isabelle de Charrière haar entrée in de literaire wereld van die tijd. In de literatuurgeschiedenis van Frankrijk wordt zij beschouwd als de belangrijkste romanschrijfster van de achttiende eeuw. Het hoofdthema in haar werk, het recht van de vrouw om zelf te beslissen over haar bestemming en het recht om zelf te denken, was voor haar tijd zeer onconventioneel.

Onderwerp:

Belle van Zuylen (Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken), Franse bellettrie

Jaar uitgave:1788-2006
Omvang:356 titels
Documentsoort:gedrukt werk, brieven, muziek
Ontsluiting:

ontsloten via de computercatalogus op provenance: Genootschap Belle van Zuylen

Algemene literatuur:

Amelia C. Cosnijn-Gouda, "Het Genootschap en de herontdekking van Belle van Zuylen", in: Lettre de Zuylen et du Pontet 15 (juni 1990) 3-5.

Genootschap Belle van Zuylen

Over Belle:

Pierre en Simone Dubois: Zonder Vaandel. Belle van Zuylen 1740-1805, een biografie. Amsterdam, 1993.

Belle van Zuylen (Wikipedia)

DBNL

Opmerkingen:bijeengeplaatst in de Universiteitsbibliotheek locatie Uithof op signatuur: MAG ZUYLEN
Groei:nader te bepalen
Overige informatie:bruikleen van het Genootschap Belle van Zuylen. Het archief van het Genootschap Belle van Zuylen bevindt zich in het Noord-Hollands Archief.