Logo Universiteit Utrecht, link naar homepage

Repertorium

Collectie Genootschap Belle van Zuylen


portret is toegeschreven aan Jens Juel (Collectie Slot Zuylen)

Het Genootschap Belle van Zuylen is opgericht in 1974 en stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het werk van deze schrijfster.

Dit doet het genootschap o.a. door het organiseren van bijeenkomsten en door het uitgeven van de Cahiers Isabelle de Charrière = Belle de Zuylen papers

Belle van Zuylen (gedoopt als Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken) werd op 20 oktober 1740 op slot Zuilen geboren. Zij woonde afwisselend op het kasteel en in het huis Kromme Nieuwegracht 3-5 in Utrecht tot zij na haar huwelijk met Charles-Emmanuel de Charrière in 1771 vertrok naar Zwitserland. Ze noemde zich Belle de Zuylen (in Nederland later beter bekend als Belle van Zuylen) en na haar huwelijk Isabelle de Charrière. Ze werd Madame de Charrière genoemd. Belle overleed op 27 december 1805 te Colombier in Zwitserland.

Belle schreef gedichten, brieven, romans en toneelstukken, alles in het Frans zoals in de hogere kringen van die tijd gebruikelijk. Zij maakte in 1784 als Isabelle de Charrière haar entrée in de literaire wereld van die tijd. In de literatuurgeschiedenis van Frankrijk wordt zij beschouwd als de belangrijkste romanschrijfster van de achttiende eeuw. Het hoofdthema in haar werk, het recht van de vrouw om zelf te beslissen over haar bestemming en het recht om zelf te denken, was voor haar tijd zeer onconventioneel.

Bruikleen van het Genootschap Belle van Zuylen sinds 2006 (of eerder?).

Onderwerp:

Belle van Zuylen (Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken), Franse bellettrie

Jaar uitgave: 1788-2006
Omvang: 356 titels
Documentsoort: gedrukt werk, brieven, muziek
Ontsluiting:

I.M. Follender Grossfeld (samenst.). Belle van Zuylen bibliotheekbestand. [Utrecht], [Genootschap Belle de Zuylen], 1988.

ontsloten via WorldCat op provenance : Genootschap Belle van Zuylen

Algemene literatuur:

Amelia C. Cosnijn-Gouda, “Het Genootschap en de herontdekking van Belle van Zuylen”, in: Lettre de Zuylen et du Pontet 15 (juni 1990) 3-5.

Genootschap Belle van Zuylen

Over Belle:

Dorothy Farnum, De godin van Oud-Zuilen : een biografie van Belle van Zuylen of Madame de Charrière 1740-1805. Amsterdam [etc.], Elsevier, 1960. (vertaling van: The Dutch divinity).

C.P. Courtney, Isabelle de Charrière (Belle de Zuylen) : a biography. Oxford: Voltaire Foundation, Taylor Institution, 1993.

Pierre en Simone Dubois: Zonder Vaandel. Belle van Zuylen 1740-1805, een biografie. Amsterdam, Van Oorschot, 1993.

Kees van Strien, “In de ban van Belle : nieuw licht op Belle van Zuylen“, in: Jaarboek Oud-Utrecht 2004, p. [41]-62.

Isabelle de Charrière et les Pays-Bas = Belle de Zuylen and the Netherlands. Utrecht, Genootschap Belle van Zuylen, Universiteit Utrecht, 2010. (Cahiers Isabelle de Charrière = Belle de Zuylen papers ; no. 5)

Kees van Strien, Belle van Zuylen : een leven in Holland. Soesterberg, Aspekt, 2019.

Suzan van Dijk, “Belle van Zuylen: meer dan één verhaal”, in: Tijdschrift Oud-Utrecht 93 (2020) 3, p. 18-22.

Belle van Zuylen (Wikipedia)

DBNL

Correspondance d’Isabelle de Charrière (Huygens KNAW)

Opmerkingen:

bijeengeplaatst in de Universiteitsbibliotheek locatie Utrecht Science Park op signatuur: MAG ZUYLEN

 

Het archief van het genootschap werd in 2014 overgedragen aan het Noord-Hhollands Archief in Haarlem

Groei: nader te bepalen, vermoedelijk afgesloten
Overige informatie: bruikleen van het Genootschap Belle van Zuylen. Het archief van het Genootschap Belle van Zuylen bevindt zich in het Noord-Hollands Archief.