Collectie Keltisch

De collectie Keltisch, ook Collectie Keltische Talen en Cultuur (KEL) genaamd, bevat titels op het gebied van alle Keltische taal- en letterkundes, d.w.z. Iers Gaelic, Schots Gaelic, Manx (Gaelic van het eiland Man), Welsh, Bretons en Cornisch. Het hoofdaccent ligt op boeken in en over, het Iers en het Welsh, de twee belangrijkste Keltische talen.

Binnen de Ierse en Welshe letterkunde ligt de nadruk op teksten uit de Middeleeuwen en studies hierover. Ook is er een behoorlijke verzameling volksliteratuur, met name voor Ierland.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft de grootste en breedste collectie Keltische talen in Nederland.

In 2015 kreeg het Utrechts Universiteitsfonds € 25.000 uit het vermogen van mevrouw E.B.M. Lottman ten behoeve van de collectie Keltisch. Van dit bedrag werden 243 Keltische boeken aangekocht.

De leerstoel Keltisch dateert van 1923 en door toedoen van de hoogleraren A.G. van Hamel en Maartje Draak bezit Nederland de reputatie van 'keltologische grootmacht'. Ook nu nog staat de opleiding - vroeger alleen een bijvak, sinds 1995 tevens bovenbouwstudie - internationaal hoog aangeschreven.

 

Elisabeth Bernadina Maria Lottman (1919-2014)

Elisabeth Bernadina Maria (Betty) Lottman werd geboren te Rotterdam op 24 september 1919. Ze was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Lottman woonde o.a. te Wassenaar. Ze overleed te Haarlem op 10 oktober 2014. Zij publiceerde over historische onderwerpen.

Onderwerp:

Keltische taal- en letterkunde

Jaar uitgave:1902-heden
Omvang:ruim 680 titels
Documentsoort:gedrukt werk
Ontsluiting:

onderwerpsindeling

de boeken uit de nalatenschap van mevrouw E.B.M. Lottman zijn in de computercatalogus te vinden op provenance: Lottman, E.B.M.

Algemene literatuur:

Xander Bronkhorst, "Leerstoel Keltisch driekwart eeuw in Utrecht : 'er worden hier geen cursussen druïde-leer gegeven", in: U-blad 30, nr. 16 (10 dec. 1998) 14-15.

Collectie Van Hamel

Collectie Maartje Draak

Collectie Sitek

Groei:ja
Overige informatie:bijeengeplaatst in de Binnenstadsbibliotheek in de rubriek 18.67. De deelcollectie Lottman is verspreid geplaatst in de UB locatie Uithof.