Collectie Van Hessen

Roza Henny van Hessen  (1910-2008)

Roza Henny (Ro) van Hessen werd geboren te Groningen op 30 april 1910. Ze studeerde piano bij Willem Andriessen, Stefan Askenase en Paul Frenkel. Nadat zij staatsexamen piano had gedaan, vormde zij in de jaren dertig een duo met de uit Duitsland gevluchte voordrachtskunstenares Alice Dorell. Ook begeleidde zij de danslessen op het Haagse dansinstituut van Lili Green, een van de pioniers van de Nederlandse dans. In de oorlog moest Ro op de Veluwe onderduiken, waarbij zij als au pair werkte. Na de oorlog gaf zij radiorecitals in binnen- en buitenland, vormde een pianoduo met Gerti Reiner en maakte deel uit van het Grancino Trio. Ook was zij veertien jaar lang muziekrecensent bij de Haagsche Courant en hield zij tal van lezingen over klassieke muziek.

In 1973 begon ze een lange speurtocht naar vrouwelijke componisten en in 1979 ontving ze een prijs van de Johan Wagenaar Stichting voor dit onderzoek. Samen met de mezzosopraan Meta Bourgonjen trad zij van 1973 tot 1983 op met een breed repertoire van liederen. De KRO verzorgde een aantal radio-uitzendingen van hun liederenprogramma en uiteindelijk werd de langspeelplaat ‘Honneur aux dames’ uitgebracht met financiĆ«le ondersteuning van de Stichting Famke uit Leeuwarden. Ook heeft ze vele jaren bijgedragen aan de Stichting Vrouw en Muziek.

Ro van Hessen was ook in het buitenland actief. Vanaf de oprichting in 1978 tot 1983 was zij bestuurlid van de Internationale Arbeitskreis Frau und Musik. In 1987 woonde zij het Fifth International Congress Women & Music in New York bij. Intussen hadden Ro, Peter Bouma en Helen Metzelaar gewerkt aan Vrouw & muziek : informatiegids, die in 1986 uitkwam en meteen een groot succes bleek.

Zij overleed te Den Haag? op 30 november 2008.

In de loop der jaren had zij veel literatuur over vrouwen en muziek verzameld. Langzamerhand begon zij na te denken over een geschikte bestemming van haar collectie na haar dood. Hoewel de Stichting Vrouw en Muziek voor de hand lag, vond zij het kleine kantoortje bij Gaudeamus aan de Swammerdamstraat in Amsterdam te weinig toegankelijk voor bezoekers. Uiteindelijk schonk ze haar collectie aan de Universiteit Utrecht.

Onderwerp:

muziek

Jaar uitgave: 1899-1992
Omvang:170 titels
Documentsoort:partituren, 2 muziekhandschriften, 1 boek
Ontsluiting:

ontsloten in de computercatalogus op provenance: Hessen, Roza Henny van, (1910-2008)

Algemene literatuur:

Helen Metzelaar, "In memoriam Ro van Hessen, november 2009" (op website Stichting Vrouw en Muziek).

Opmerkingen:bijeengeplaatst op signatuur ODZ ...
Groei:afgesloten
Overige informatie:schenking in 2008 (?). Haar persoonlijk archief bevindt zich in het Haags Gemeentearchief