Collectie Werger

Marinus Johannes Antonius Werger (1944)  

Marinus Werger werd geboren te Enschede op 3 mei 1944. Na de HBS aldaar te hebben doorlopen ging hij in september 1961 biologie studeren in Utrecht. In maart 1965 behaalde Werger zijn kandidaats. Van september 1965 tot april 1966 studeerde hij evolutionaire genetica aan de Rijksnuniversiteit van Groningen. In april 1966 keerde Werger terug in Utrecht om er geomorphologie te studeren en zich te specialiseren in vegetatiekunde en phytogeografie. In november 1968 kreeg hij de titel doctorandus". In december 1968 werd Werger professional research officer bij het Botanical Research Institute, Pretoria, Zuid-Afrika.

Hij promoveerde in 1973 aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen in de wiskunde en natuurwetenschappen. Daarna werd hij lector aan de Universiteit Utrecht. Aan deze universiteit werd hij op 1 januari 1980 benoemd tot hoogleraar botanische oecologie en vegetatiekunde. In 2009 ging Werger met emeritaat.

Marinus Werger was gedurende enige maanden ‘visiting professor’ aan een aantal buitenlandse universiteiten, en sinds 1985 ‘honorary professor’aan de South West China University in Beibei, Chongqing, China. Met die universiteit, en met de Chinese Academy of Sciences, bouwde hij een intensieve samenwerking op, evenals met het Forest Science Institute (FSIV) in Hanoi, Vietnam. Marinus Werger was mede-verantwoordelijk voor langlopende onderzoeksprojekten in tropisch regenwoud in Guyana en Bolivia. Hij onderhield veel wetenschappelijke contacten en werkte intensief samen met een aantal buitenlandse collega’s.
Hij was redacteur van verscheidene internationale plantenecologische en vegetatie-ecologische tijdschriften en initiatiefnemer en redacteur van plantenecologische boekenseries die door de wetenschappelijke uitgevers Dr. W. Junk, Kluwer en Springer werden gepubliceerd.


Zijn archief is in 2016 door hem aan de Universiteitsbibliotheek te Utrecht geschonken en, met behulp van medewerkers aldaar, door hem zelf gesorteerd en beschreven.

Onderwerp:

botanie met nadruk op plantenecologie en vegetatiekunde

Jaar uitgave:1967-2016
Omvang:22 dozen (bijna 3 m)
Documentsoort:handschrift: brieven, boekbesprekingen foto's, etc.; gedrukt werk: enkele boeken
Ontsluiting:

getypte inventaris

 

Algemene literatuur:

Catalogus Professorum

Groei:afgesloten
Overige informatie:schenking in 2016