Logo Universiteit Utrecht, link naar homepage

Repertorium

Collectie Arie Bouman

Arie Bouman (1911-1999)

Mr. Arie Bouman werd geboren op 16 januari 1911 te Rotterdam. Hij was tot 1939 o.a. advocaat en procureur werkzaam op maatschappelijk en sociaal terrein. Zijn bekendheid had hij echter voornamelijk als secretaris van de Nederlandse Klokken- en Orgelraad (NKO). Sinds 1936 adviseerde Bouman bij restauraties en nieuwbouwprojecten van orgels. Hoewel hij orgel gestudeerd had en kennis had opgedaan bij de Rotterdamse orgelbouwer Van der Kleij, was hij als organoloog autodidact. Als orgeladviseur was Bouman lange tijd namens de NKO bij talloze restauraties betrokken. Hij had in veel gereformeerde organisaties en gremia zitting op het gebied van muziek, kunst en maatschappij. Hij was gehuwd met Dieuwke Eringa.

Bij het bombardement van 14 mei 1940 op de binnenstad van Rotterdam en daarop volgende stadsbrand werd Bouman’s huis met kantoor aan het Haringvliet geheel verwoest en raakte hij alles kwijt. Ook het bijna voltooide proefschrift over Nederlandse kerkorgels viel ten prooi aan de vlammenzee. Later woonde hij in Amsterdam. Alles wat Bouman op orgelgebied was tegengekomen, had hij bewaard èn geordend. Zo had Bouman bijvoorbeeld ooit archivalia van de orgelmakers de Gebr. Smits en van Witte veilig weten te stellen. Zijn bekendste boek is Orgelbouwkunde, dat hij samen schreef met A.P. Oosterhof.

Mr. A. Bouman overleed op 13 januari 1999 te Eelde.

Na zijn overlijden kwam Boumans archief in bezit van Teus den Toom die het materiaal ordende en deels inventariseerde. Den Toom zocht een goede plek voor het waardevolle materiaal. Door bemiddeling en hulp van de Stichting Utrechts Orgelarchief werd het archief in 2017 overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht, locatie Utrecht Science Park.

Onderwerp:

muziek, Orgelarchief, orgels

Jaar uitgave: nader te bepalen
Omvang: nader te bepalen
Documentsoort: nader te bepalen
Ontsluiting:

INVENTARIS Collectie Bouman

Algemene literatuur:

Teus den Toom, “In memoriam mr. A. Bouman”, in: De Orgelvriend 41/3 (maart 1999) 9.

Dieuwke Eringa, Ik ben van elf. Amsterdam, Bert Bakker, 1983.

Christo Lelie, “Omstreden pionier zocht naar orgelklank van de 20ste eeuw”, in: Trouw 19 januari 1999.

Jacob Koenraad Geert Brouwer, Johan van Meurs : Een studie over een pionierend orgeladviseur. Proefschrift Leiden 2016.

Anne Schipper, Het volk aan de kunst : C. Rijnsdorp, Calvinisme en cultuur: de calvinistische paradox van het cultureel tekort. Rotterdam, Lululily, 2019. (Proefschrift Kampen).

Collectie Orgelarchief

Opmerkingen:
Groei: afgesloten
Overige informatie: Het Stadsarchief Rotterdam bezit het Familiearchief Bouman.