gezicht op de voorgevel van het Ooglijdersgasthuis (F.C. Dondersstraat 65) in 1974; portret (bron: Survey of Ophtalmology 44, (1999) 253-266); bronzen reliëf van Dr. F.P. Fischer, posthuum door J.C. Hekman; twee boekstempels
Dr. F.P. Fischer-Stichting
De Dr. F.P. Fischer-Stichting heeft tot doel de bevordering van de Oogheelkunde in de ruimste zin van het woord. De Stichting tracht dit doel te bereiken door het verstrekken van geldelijke bijdragen. De Stichting is opgericht op 25 januari 1968 in het toenmalige Koninklijk Nederlands Gasthuis voor Ooglijders te Utrecht. Sinds 1989 is de Stichting nauw verbonden met de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
De Dr. F.P. Fischer-stichting is vernoemd naar Friedrich Peter Fischer (Dux, Tsjechoslowakije 3 september 1896 – De Bilt 23 juli 1949). Hij noemde zichzelf Friedrich P. Fischer om verwarring met de andere oogarts F. Fischer te vermijden. Fischer studeerde in 1922 af aan de Duitse Universiteit in Praag. In 192 werd hij assistent van prof. Hertel in de Universitäts-Augenklinik in Leipzig, behaalde zijn diploma als docent in 1930 en verrichtte briljant werk op het gebied van de fysiologie.
In 1928 won Fischer hij als eerste de Knapp-Hess prijs van het ‘Archiv für Augenheilkunde’. In 1933 kwam Fischer naar Utrecht vanwege de politieke ontwikkelingen in Duitsland. Vanaf die tijd was hij werkzaam als vrijwilliger bij het Ooglijdersgasthuis en sinds 1935 was Fischer werkzaam als assistent. In 1940 behaalde hij de papieren om als arts in Nederland te mogen werken, alsmede een aanstelling in het Ooglijdersgasthuis. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mocht Fischer echter niet aan het werk. Pas in mei 1945 kon hij weer aan het werk bij het Ooglijdersgasthuis.
Vanaf 1946 was Fischer hoofdredacteur van de ‘Documenta Ophthalmologica’. Hij schreef samen met G. ten Doesschate een biografie van Franciscus Cornelis Donders.
Een week nadat Fischer in 1949 benoemd werd tot docent op het gebied van opthalmologisch onderzoek overleed hij.
Aanvankelijk deed de regentenkamer van het gasthuis tevens dienst als bibliotheek.
De collectie was oorspronkelijk eigendom van het Nederlandsch Gasthuis voor Ooglijders en is deels gebaseerd op de boekerij van prof. F.C. Donders.
Daarnaast beheert het Universiteitsmuseum sinds 1989 op contractbasis (bruikleen) de oogheelkundige collectie van de Dr. F.P. Fischerstichting zelf (onderdeel van de collectie Oogheelkunde).
Onderwerp: | oogheelkunde, algemene geneeskunde |
Jaar uitgave: | 1609-1930 (zwaartepunt: 19e eeuw) |
Omvang: | ca. 3000 publicaties |
Documentsoort: | gedrukt werk |
Ontsluiting: | kaartcatalogus ontsloten via WorldCat op de provenances: – Donders, Franciscus Cornelis – Nederlandsch Gasthuis voor Ooglijders (Utrecht) (gedeeltelijk) – Dr. F.P. Fischer-Stichting (Utrecht) |
Algemene literatuur: | Website Dr. F.P. Fischer-Stichting Ooglijdersgasthuis (Wikipedia) Driekwart eeuw Nederlandsch Gasthuis voor Behoeftige en Minvermogende Ooglijders te Utrecht 1858-1933 : gedenkschrift ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Gasthuis ( uitg. door Het college van regenten) ; (red.: H.J.M. Weve). Utrecht, [1933]. H. Weve, “In memoriam Dr. F.P. Fischer, in: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 93 (1949) “Friedrich Peter Fischer. In memoriam“, in: Documenta ophtalmologica Bd. V-VI (1951) 1-11. R.W.J.N. Hoppenbrouwers (red.) 125 jaar Ooglijdersgasthuis : 1858-1983 : gedenkboek ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Koninklijk Nederlands Gasthuis voor Ooglijders. Utrecht, 1983. G.A. Lindeboom, Dutch medical biography, Amsterdam, Rodopi, 1984, kol. 593-594. Isolde den Tonkelaar, Harold E. Henkes, Gijsbert K. van Leersum, Eye and instruments : nineteenth-century ophthalmological instruments in the Netherlands. Amsterdam, Batavian Lion, 1996. Ronald Lambrecht, Politische Entlassungen in der NS-Zeit : vierundvierzig biographische Skizzen von Hochschullehrern der Universität Leipzig. Leipzig, Evangelische Verlagsanstalt, 2006. P. 74. Koninklijk Nederlands Gasthuis voor Ooglijders. Donders wat mooi : Ooglijdersgasthuis. Utrecht, Driestar BV, 2012. Wikipedia (Ooglijdersgasthuis) |
Opmerkingen: | bijeengeplaatst op signatuur DO … en andere signaturen |
Groei: | incidentele aanvullingen |
Overige informatie: | bruikleen sinds 1991. In bruikleen gegeven door het Ooglijdersgasthuis, via de Dr. F.P. Fischer-Stichting Het Utrechts Archief, 1129 Stichting koninklijk Nederlands gasthuis voor ooglijders te Utrecht, aanvulling: 138 Afschrift van de akte houdende een schenking door het College van Regenten vande Stichting Koninklijk Nederlands Gasthuis voor Ooglijders aan de Dr. F.P. Fischer-Stichting aangaande de historische bibliotheek, de collectie historische instrumenten, de collectie brillen en de collectie kunstvoorwerpen, jaar 1988. |