Logo Universiteit Utrecht, link naar homepage

Repertorium

Collectie Schoolmuseum te Groningen

boekstempel en etiket signatuur

Schoolmuseum te Groningen

Een commissie te Groningen bestaande uit leraren stelde zich ten doel in de stad Groningen, als centrum voor het Noorden, een museum op te richten, waarin de uitgaven op het gebied van lager en middelbaar onderwijs van de tegenwoordige tijd kunnen worden tentoongesteld. Aanleiding tot de oprichting is de overweging, dat het Nederlands Schoolmuseum te Amsterdam voor de meeste belangstellenden te afgelegen is om er gebruik van te kunnen maken. De commissie heeft aan de uitgevers een verzocht om het museum te steunen wat betreft de toezending van een exemplaar hun uitgaven op het gebied van lager of middelbaar onderwijs.

In 1908 werd het schoolmuseum van Groningen geopend aan de Schoolstraat 8. Later verhuisde het naar de Agricolastraat en omstreeks 1960 naar het Onderwijscentrum Professor Van der Leeuw aan de Paterwoldseweg.

De collectie van het Groninger Schoolmuseum werd in 1988 opgesplitst. Het is de gemeente niet gelukt behoorlijke huisvesting te vinden voor deze collectie. De verzameling van het schoolmuseum lag sinds 1985 op zolder bij het Groninger gemeentearchief. De gemeente hoopte op deze manier in elk geval de collectie te behouden.

De collectie schoolboeken – die nergens in Nederland zo compleet is – werd met de handschriften werd, voorzover het met Groningen verband  houdt, toegevoegd aan het gemeentearchief. De rest kreeg een plaats in de universiteitsbibliotheek Groningen. Er werd al sinds 1983 gezocht naar een oplossing voor de collectie van het schoolmuseum. Daarna, begin 1986, gaf het college van B & W opdracht om in samenwerking met de universiteit, te kijken naar alternatieve huisvesting voor het Schoolmuseum. Daarbij werd ook de suggestie van een cultuurhistorisch museum meegenomen. Dit alles leverde echter niets op. De gemeente vond de plannen te duur. Bovendien bleek de universiteit bij nader inzien geen ruimte beschikbaar te hebben voor een dergelijk museum.

De collectie werd vervolgens  in 1988 verworven door het Noordelijk Instituut voor Opvoeding en Onderwijs (NIVOO) te Groningen dat in 1969 werd opgericht. Daarna zijn de wiskundeboeken overgebracht naar de bibliotheek van het Freudenthalinstituut. In 2010 werden de boeken overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek locatie Utrecht Science Park.

 

 

 

Onderwerp:

wiskunde, leermiddelen

Jaar uitgave: nader te bepalen [ca. 1866-ca. 1971]
Omvang: minstens 44 titels
Documentsoort: gedrukt werk: boeken, werkschriften
Ontsluiting:

Catalogus van het Schoolmuseum te Groningen. Groningen,Wolters, [1908]

ontsloten via WorldCat op provenances Schoolmuseum (Groningen) en

Noordelijk Instituut voor Opvoeding en Onderwijs (Groningen)

Algemene literatuur:

Schoolmuseum (Collectie Universiteitsbibliotheek Groningen)

Schoolmuseum ontwikkelde zich tot een adviescentrum“, in: Nieuwsblad van het Noorden 16-6-1972.

Collectie wordt nu opgesplitst : geen huisvesting voor Schoolmuseum“, in: Dagblad voor het Noorden, 9-1-1988.

Marjolein Kool, Die conste  vanden getale : een studie over Nederlandstalige rekenboeken uit de vijftiende en zestiende eeuw, met een glossarium van rekenkundige termen. Hilversum, Verloren, 1999.

Bibliografie van boeken en artikelen in het Nederlands over geschiedenis van de wiskunde tot ca1900. Deze bibliografie is bijgehouden tot 2006. (webpagina van Jan Hogendijk)

Historische collectie Bibliotheek Freudenthal Instituut

Opmerkingen:

Het archief van de Vereniging ‘Het Schoolmuseum te Groningen’ 1879-1972 bevindt zich bij de Groninger Archieven.

O.a. van belang is inventarisnummer 79: Verzameling leer- en schoolboeken in het merendeel van vóór het jaar 1800.

Groei: afgesloten
Overige informatie: