Logo Universiteit Utrecht, link naar homepage

Repertorium

Collectie Zwarte Beertjes

 

v.l.n.r.: Dick Bruna (Fotodienst  Het Utrechts Archief); boekomslag; Ruud Keers (fotograaf onbekend; bron: Vrienden van OmroepFoto.nl)

Zwarte Beertjes

De Zwarte Beertjes pocketreeks werd in 1953 door uitgeverij A.W. Bruna opgestart. Hiermee ging de uitgeverij mee in de trend van populaire pocketreeksen, met name de Prisma Pockets van uitgeverij Het Spectrum en de Salamanderpockets van uitgeverij Querido. In 1980 werd Zwarte Beertjes een fonds van Elsevier. A.W. Bruna kwam in de jaren 1990 terecht in het PCM uitgeversconcern; de Zwarte Beertjes-reeks bleef echter bestaan en daarin kwamen nu ook boeken uit die werden aangeleverd door andere uitgeverijen van dit concern.

Het “zwarte beertje” dat tot vandaag het zeer herkenbare logo van de reeks is, was een ontwerp van Dick Bruna, die ook vele omslagontwerpen maakte voor de reeks en daarmee in grote mate bijdroeg aan het eigen karakter van de reeks.

Inmiddels zijn er meer dan 3.500 titels verschenen, waaronder klassiekers als Havanks De Schaduw en Ian Flemings James Bond.

De collectie is in 2008 aangekocht van Ruud Keers. Hij wilde de collectie aanvankelijk aan het Stedelijk Museum geven, maar dat museum zag er uiteindelijk vanaf. De collectie stond al in het depot van het Stedelijk en is van daaruit overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Keers kwam vervolgens zo nu en dan langs met aanvullingen.

Rudolph Keers (1938-2014)

Rudolph (Ruud) Keers werd geboren te Utrecht op 21 april 1938 als zoon van een banketbakker. Hij doorliep de vijfjarige cursus H.B.S.-A in zijn geboortestad. Vervolgens ging Keers naar het Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland Nijenrode te Breukelen. Als enthousiast amateurfotograaf en cineast groeide zijn belangstelling voor het werk achter de TV-schermen. Dit was de reden, dat hij zijn studie in Breukelen opgaf en zich in liet schrijven voor de tweejarige cursus aan de Franse Radio en TV-school te Parijs. Keers werd filmregisseur/producer en sinds januari 1978 was hij hoofd drama van de NCRV-televisie. Ruud Keers overleed te Hilversum op 6 mei 2014.

Onderwerp:

letterkunde, boekomslagen, Dick Bruna

Jaar uitgave: 1955-2010
Omvang: 10 m
Documentsoort: gedrukt werk
Ontsluiting:

voor een zeer klein gedeelte ontsloten via WorldCat op provenance: Keers, Ruud

Algemene literatuur:

Bram Huijser & Frans Weijland, Zwarte beertjes en andere boekenseries om te verzamelen. Apeldoorn, 1991.

P.E. Neyssen, “Er is niet direct een vergelijkbare serie : de geschiedenis van de Zwarte Beertjes”, in: Boekblad : nieuwsblad voor het boekenvak 160 (1993), nr. 13, p. 10-11.

Bert Jansen, Dick Bruna boekomslagen. Utrecht, Centraal Museum, 2000.

Koichi Yanagimoto, Zwarte beertjes : de boekomslagen van Dick Bruna = Black bear : book cover designs by Dick Bruna = Black bear : Dick Bruna no soutei no shigoto. Tokyo, 2004.

2000x Dick : de boekomslagen van Dick Bruna. Rotterdam, [2007]. (Uitg. t.g.v. de gelijknamige tentoonstelling gehouden in de Centrale Bibliotheek, Rotterdam van 16 aug.-16 sept. 2007).

C.J. Aarts, Kijkjes achter de schermen : onthulde geheimen in zake uitgeverij A.W. Bruna (met en zonder zoon). Utrecht, 2009.

Bruce Ingman en Ramona Reihill, Dick Bruna : the illustrators. Amsterdam, Mercis Publishing BV, 2020.

Maarten Harms, Het Zwarte Beertjes-boek : 55 jaar Zwarte Beertjes-pockets in beeld. Terschelling, 2011.
Ruud Keers, Le CERT présente …, in: Vrije geluiden : orgaan van den Vrijzinnig Protestantschen Radio Omroep 28 (1958) no. 13,  p. 6-7.

Wikipedia (Zwarte Beertjes)

Wikipedia (Dick Bruna)

Eriks zwarte beertjes site

Mijn zwarte beertjes verzameling (website Maarten Harms)

Berenweb : de website over de boeken met het beroemde beertje

IMDb (Ruud Keers)

Tabak, sigaren en banket bij automatiek Keers“, in: De Oud-Utrechter 3 (4 sept. 2012) 11.

Opmerkingen:

bijeengeplaatst in de Universiteitsbibliotheek locatie Utrecht Science Park

Groei: afgesloten
Overige informatie: in 2008 aangekocht van Ruud Keers