Logo Universiteit Utrecht, link naar homepage

Repertorium

Collectie Busken Huet

Conrad Busken Huet (portret door P.J. Arendzen, collectie Rijksmuseum) en echtgenote Anna Busken Huet-van der Tholl (foto: UB Utrecht)

Conrad Busken Huet (1826-1886)

Conrad Busken Huet werd geboren te Den Haag op 28 december 1826. Busken Huet is een Nederlandse schrijver en literatuurcriticus die een voorname rol heeft gespeeld in de 19e eeuwse Nederlandse letteren. Door zijn zeer kritische stukken en scherpe toon verandert hij het aanzien van de kritiek voorgoed. Busken Huet is door zijn familie voorbestemd om dominee te worden. Hij ging in 1844 theologie studeren in Leiden. In 1848 werd Busken Huet beroepen bij de Waalse kerk in Haarlem. Na enige jaren op de kansel verliest hij zijn geloof. Vanaf dat moment wordt de literatuur voor Busken Huet het allerbelangrijkste. Hij ziet het als taak het publiek goede literaire smaak bij te brengen en het niveau van de Nederlandse literatuur te verhogen. Zijn pen wordt echter zeer gevreesd en hij maakt vele vijanden. Nadat hij door een rel gedwongen wordt de redactie van het tijdschrift De Gids te verlaten, vertrekt hij naar Nederlands-Indië. De laatste jaren van zijn leven woont hij in Parijs. Hij wordt gedurende zijn leven niet erg gewaardeerd voor zijn pionierswerk en de inbreng van zijn literaire en culturele bagage. Officiële erkenning, eredoctoraten, of een benoeming tot hoogleraar blijven uit. Deze miskenning heeft hij nooit kunnen accepteren. De waardering voor zijn werk kwam pas na zijn dood (Parijs 1 mei 1886).

 

In 1986 is in Parijs zijn bibliotheek teruggevonden in de Bubliothèque Nationale. De boeken (ca. 600) maken deel uit van het legaat dat de zoon Gideon Busken Huet in 1921 aan de bibliotheek had geschonken.

Onderwerp:

Conrad Busken Huet, literatuur, kunst

Jaar uitgave: 1850-1895
Omvang: 6 banden, met in totaal ca. 170 stukken
Documentsoort: voornamelijk gedrukt materiaal, enkele handschriftelijke stukken, beeldmateriaal
Ontsluiting:

zelfstandige titels via WorldCat; getypte lijsten

inventaris

Algemene literatuur:

Brieven van Cd Busken Huet. Uitgegeven door zijne vrouw en zijn zoon. Haarlem, Tjeenk Willink, 1890.

Johannes Bernardus Tielrooy, Conrad Busken Huet et la littérature française. Haarlem, Tjeenk Willink ; Paris, Édouard Champion, 1923. (Ook verschenen als proefschrift Parijs). 

Gerben Colmjon, Busken Huet : een groot Nederlander, Den Haag, “Oceanus”, 1944.

C.G.N. de Vooys, Conrad Busken Huet. ‘s-Gravenhage [etc.], D.A. Daamen [etc.], 1949.

Olf Praamstra, Bernt Luger, Harry G.M. Prick en Kees Nieuwenhuijzen, Conrad Busken Huet. (Schrijversprentenboek 25). Den Haag, 1986 (Nederlanders van de Negentiende eeuw).

Olf Praamstra, Repertorium op de brieven van Busken Huet. Amsterdam, 1987.

Olf Praamstra, Busken Huet. Een biografie. Amsterdam, Boom, 2007.

Wikipedia

DBNL

Literatuurmuseum

Busken Huet papers (Universiteit Leiden)

Collectie Leeflang

Opmerkingen:

bijeengeplaatst op signatuur MAG: Z oct 3601-3606

Groei: afgesloten
Overige informatie: In de collectie zijn werken van en over Conrad Busken Huet samengebracht. De publicaties en teksten zijn chronologisch geordend – met aan het slot necrologieën, en een enkel nagelaten werk. Naast zelfstandige titels omvat de collectie knipsels met teksten door Conrad Busken Huët.In de verzameling opgenomen secundaire literatuur omvat besprekingen van Busken Huet’s werken en knipsels over zijn werk en leven.